Wat is mediation?
Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een neutrale derde, de mediator, het proces begeleidt. De mediator helpt beide partijen om gezamenlijk tot afspraken te komen over onder andere de zorg voor de kinderen, de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap, de alimentatie, de fiscaliteiten en de pensioenen. Het doel van mediation is om in goed overleg een oplossing te vinden waar beide partijen achter staan, zonder dat er een zitting aan te pas komt.
Een belangrijk voordeel van mediation is dat het vaak sneller en goedkoper is dan een juridische procedure via de rechtbank. Bovendien behouden beide partijen controle over de uitkomst, aangezien ze zelf samen beslissingen nemen. Mediation is vooral geschikt voor stellen die nog goed met elkaar kunnen communiceren en bereid zijn compromissen te sluiten.
De rol van een advocaat bij mediation
Hoewel een advocaat niet nodig is tijdens het mediationproces zelf, is het in Nederland wettelijk verplicht om het uiteindelijke verzoek tot scheiding via een advocaat bij de rechter in te dienen. De advocaat stelt het echtscheidingsverzoek op en dient het in bij de rechtbank. Dit is een formaliteit, maar een noodzakelijke stap om de scheiding officieel te maken. Er zijn veel advocaat-mediators die beide stappen zelf met jullie kunnen zetten, zodat je alles in de hand van een mediator kunt houden.
Alternatief: De op-een-lijn-methode. Wat is de op-een-lijn- methode?
Voor stellen die twijfelen of mediation wel de juiste keuze is, omdat ze misschien niet in staat zijn om samen tot overeenstemming te komen, is er nog een ander alternatief: de op-een-lijn-methode. Bij deze methode hebben beide partners een eigen advocaat, maar wordt er niet geprocedeerd. De advocaten staan klaar om hun cliënten te ondersteunen en te adviseren, waarbij het doel is om gezamenlijk tot overeenstemming te komen zonder naar de rechter te stappen.
Dit proces kan zinvol zijn wanneer er sprake is van wantrouwen, kennisongelijkheid of grote onenigheid over bepaalde onderwerpen, maar beide partijen wel buiten een juridische strijd om tot afspraken willen komen. Dit proces kan ook aan de orde zijn voor de situatie waarbij de mediation dreigt te mislukken. Doordat beide advocaten niet procederen, blijft de focus op onderhandeling en samenwerking, wat de emotionele en financiële kosten van een rechtszaak kan beperken en uiteindelijk leidt tot een oplossing zonder stressvolle zittingen.
Wat past bij jou?
Het is belangrijk om te bepalen welke optie het beste bij jouw situatie past. Als jij en je partner nog goed met elkaar kunnen communiceren, kan mediation een goede oplossing zijn om in harmonie uit elkaar te gaan. Als je bang bent dat er meer begeleiding nodig is, kan de op-een-lijn-methode met advocaten een veiliger gevoel geven. Welke methode je ook kiest, het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen om de beste aanpak voor jouw scheiding te bepalen.